Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie

warmińsko-mazurskie

English 
baner

Konferencja na temat żywności wysokiej jakości

23.04.2018

 

 

Od 25 do 26 kwietnia 2018 roku w Rucianem Nidzie odbędzie się konferencja "Żywność wysokiej jakości sposobem na pobudzenie aktywności gospodarczej mieszkańców województwa".

Ideą wydarzenia jest przekazanie uczestnikom wiedzy dotyczącej między innymi tworzenia krótkich łańcuchów dostaw, systemów jakości żywności, rolniczego handlu detalicznego, nowoczesnych metod promocji. Poza tym celem jest wspieranie tworzenia się powiązań pomiędzy rolnikami zajmującymi się rolnictwem ekologicznym, a przedsiębiorstwami lokalnymi, tworzenie się powiązań pomiędzy hotelarzami posiadającymi restauracje, a producentami lokalnej żywności opartej o tradycyjne metody wytwarzania. Podczas konferencji przekazane zostaną ważne informacje dla producentów i przetwórców żywności naturalnej, ekologicznej, tradycyjnej mającej wpływ na rozwój rynku żywności regionalnej, tradycyjnej i naturalnej w województwie warmińsko-mazurskim.

Żywność wysokiej jakości w Strategii rozwoju społeczno-gospodarczego województwa warmińsko-mazurskiego do roku 2025 została zaliczona do tzw. inteligentnych specjalizacji regionu. Jest to specjalizacja bazująca na silnej pozycji rolnictwa w regionie. Wokół produkcji żywności region rozwinął silną specjalizację naukową, w której osiąga obecnie znaczące sukcesy międzynarodowe, która jest jednocześnie zapleczem badawczo-naukowym dla pojedynczych firm i klastrów. Specjalizacja ta opiera się na przemyśle rolno-spożywczym i dynamicznym rozwojem rolnictwa ekologicznego, lokalnego i tradycyjnym przetwórstwie żywności opartej o regionalne surowce i krótkie łańcuchy sprzedaży oraz produkcji żywności o projektowanych funkcjach. Odpowiada ona na potrzeby konsumentów związane z promowanym zdrowym stylem życia.

Konferencja skierowana jest do producentów i przetwórców żywności lokalnej, tradycyjnej, regionalnej, restauratorów, w tym członków Sieci Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle, rolników i przetwórców żywności ekologicznej. Podczas wydarzenia odbędzie się również prezentacja produktów regionalnych, lokalnych, tradycyjnych pochodzących od członków Sieci Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle.

 


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
Mapa serwisu    |    copyright KSOW 2009